Szanowny czytelniku

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.

Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.

Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności



ZGADZAM SIĘ
Olej konopny – skład i zastosowanie w kosmetyce
Autor: WP(lca.pl) - 2018-09-03 10:44:35
Olej produkowany z konopi siewnych (Cannabic sativa L) zawiera kwasy omega-3, witaminy i minerały, które wykazują szereg właściwości wykorzystywanych w kosmetyce.
Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Reklama

Czym jest olej konopny? 

Powszechnie olej konopny budzi skojarzenia z narkotykiem produkowanym z konopi indyjskich. Ich siostrzana odmiana – konopie siewne – zawiera jednak szereg cennych składników, które można wykorzystać w kosmetyce, a zarazem nie posiada właściwości narkotycznych.  Do pielęgnacji warto wybierać olej nierafinowany i tłoczony na zimno (w temperaturze do 40 stopni C), który ma odcień żółto-zielony. Olej ten jest określany jako Cannabis sativa (Hemp) Seed Oil i właśnie taką nazwę znajdziemy na etykiecie wysokiej jakości oleju konopnego.

Czym jest olej konopny? - Foto: Materiały prasowe

Jest on produkowany z konopi siewnych – rośliny wywodzącej się z Azji Środkowej i wykorzystywanej w przemyśle włókienniczym. Z włókien konopnych powstawały m.in. żagle i liny, wykorzystywano je również jako dodatek podczas produkcji papieru. W Europie włókna konopi siewnych często trafiały do farb.

Skład oleju konopnego

Prawie 80% składu oleju konopnego stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe. Zawiera on m.in. kwas linolenowy z grupy omega-3 oraz z grupy omega-6. W składzie oleju konopnego znalazły się:

  • kwas oleinowy, gamma-linolenowy oraz palmitynowy,
  • proteiny,
  • aminokwasy,
  • minerały,
  • witamina A, D, E oraz K,
  • fosfolipidy,
  • fitosterole. 

Olej z konopi siewnych zawiera także cenne składniki przeciwzapalne, antyseptyczne, regenerujące i antyoksydacyjne. 

Właściwości oleju konopnego 

Olej konopny znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej (więcej na ten temat można znaleźć w serwisie: https://olej-konopny.com/) oraz kosmetyce. Bogaty skład oleju konopnego pozwala odbudowywać płaszcz hydrolipidowy skóry i zapobiec utracie wilgoci.  Kwasy nienasycone NNKT pozwalają chronić naskórek przed niekorzystnym działaniem wiatru, promieni słonecznych i mrozu. Wyciąg z konopi siewnych idealnie sprawdzi się do leczenia atopowego zapalenia skóry, egzemy oraz łuszczycy.

Warto również podkreślić, że olej konopny zmniejsza ryzyko przebarwień i podrażnień skórnych, zapobiega tworzeniu się zmarszczek, poprawia odcień skóry i intensywnie odżywia naskórek, zwiększa elastyczność skóry oraz ją zmiękcza i wygładza. Kolejnym zastosowaniem oleju konopnego jest leczenie trądziku (reguluje on wydzielanie serum). Dodatkowo, olej konopny stanowi naturalny filtr chroniący naskórek przed szkodliwymi promieniami UV.

Olej tłoczony z konopi siewnych doskonale sprawdza się do pielęgnacji włosów – ułatwia ich rozczesywanie i dodaje blasku matowym pasmom.

Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj


Pozostałe informacje
REKLAMA
REKLAMA
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Gazeta LCA.pl

Warning: readdir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 118

Warning: closedir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 123

Warning: rsort() expects parameter 1 to be array, null given in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 125
Reklama
 

Copyright - 2001- 2022 - Legnica - Grupa portali LCA.pl. Wszystkie prawa zastrzezone. Korzystanie z portalu oznacza akceptacje Zasad korzstania z serwisu
Lca.pl napędzają profesjonalne serwery hostings.pl

T: 0,098s - V: A0.99 - C: 0 - D: 10.04.2018 08:33:36