25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.
Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.
Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)
Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych
Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.
Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.
Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”
Kebab to jedno z najbardziej znanych dań kuchni tureckiej i arabskiej. Jak to zwykle bywa, został wymyślony nieco przypadkowo, gdy przed wiekami ludność tamtejszych wsi zauważyła, że w opiekanych nad ogniskiem baranach czy wołach wyjątkowo smaczne są zewnętrze, mocno przypieczone i chrupiące warstwy mięsa wycinane w wiórki. Jedna z tureckich legend głosi, że kebab wymyślił sułtański kucharz w mieście Bursa, który nadział na miecz kawałki baraniny, opiekł je nad ogniskiem, włożył do bułki pita i polał pikantnym sosem pomidorowym.
W Polsce kebab serwuje się najczęściej na trzy sposoby. Mięso (wołowe, wieprzowe, z kurczaka, rzadziej baraninę) wkłada się do podpieczonej wcześniej bułki, dodaje warzywa i zalewa sosem. Mięso z warzywami i sosem mogą być również zawinięte w tortillę lub podane na talerzu z dodatkiem frytek.
Tymczasem rodzajów oryginalnego kebabu jest wiele i niekiedy mocno różnią się od tego, co serwują nam polskie restauracje. Adana kebab to nadziane na szpadkę lub wykałaczkę podłużne kotleciki z baraniny, opieczone na ogniu i podawane z warzywami oraz sosem z jogurtu i natki pietruszki. Iskender kebab to cienkie plastry grillowanego na ruszcie mięsa z warzywami oraz sosem pomidorowym. Shish kebab to szaszłyk z bardzo ostrej baraniny lub drobiu, a patlican kebab – delikatny szaszłyk z grillowanym bakłażanem. Oryginalnych kebabów nigdy nie robi się z wieprzowiny!
Obecnie właściwie w każdym mieście w naszym kraju kupić można kebab – Wrocław, Gdańsk, Opole, ale także Legnica są pełne restauracji serwujących ten orientalny przysmak, i to w opcji z dostawą pod wybrany adres. W wyborze tej najlepszej pomoże PizzaPortal, gdzie w kilka chwil można zamówić ulubiony kebab idealny na każdą okazję.