Szanowny czytelniku

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.

Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.

Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności



ZGADZAM SIĘ
Czy powinniśmy zrezygnować z cukru?
Autor: WP(lca.pl) - 2019-11-07 07:58:06
W pewnych kręgach coraz większą popularnością cieszą się diety „sugar-free”. Jeżeli się im przyjrzeć, zauważymy jednak, iż jest to fasada.
Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Reklama

Cukier biały zastępuje się słodzikami, które pomimo tego, iż dostarczają nieco mniej kcal, to nadal nie pozwalają odzwyczaić się od nadmiaru słodkich przekąsek. Ludzie próbują zamieniać konwencjonalne produkty na te pozyskiwane laboratoryjnie (na przykład ksylitol). Tymczasem należy mieć na uwadze, żę szkodliwość wynikającą ze spożywania różnych produktów np. cukru, ale także i słodzików, możemy zauważyć przy nadmiernym spożyciu.

Niewątpliwie, kalorie i cukier idą razem w parze, nie zapominajmy jednak o tym, że w prawidłowo zbilansowanej diecie, zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, jest niewielka ilość energii, jaką możemy dostarczyć pod postacią węglowodanów prostych np. cukru pochodzącego z owoców lub domowych słodyczy. Ogółem na węglowodany, złożone i proste, możemy przeznaczyć od 45% do 65% wartości energetycznej diety. Planując swój codzienny jadłospis należy jednak pamiętać, że podstawę diety powinny stanowić węglowodany złożone, pochodzące z warzyw, a także w mniejszej ilości z owoców i pełnoziarnistych produktów zbożowych.

W kręgu osób, które muszą zrezygnować z dosładzania potraw są np. osoby chore na cukrzycę. W tym przypadku spożywanie cukrów dodatkowo dodanych do posiłków wpływa na gorsze wyrównanie choroby i utrudnia zbilansowanie zwyczajowej diety, a także terapii.

Co z owocami?

Nie bez powodu lubimy owoce. Są słodkie, zasobne w wodę, witaminy, składniki mineralne i antyoksydanty. Jednakże, jak wskazują diabetolodzy, a więc specjaliści zajmujący się cukrzycą, także ten cukier, czyli fruktozę, należy poddawać ograniczeniu. Jednakże „poddawać ograniczeniu” nie oznacza całkowitej eliminacji. W związku z powyższym należy zwrócić uwagę, że nawet osoby chorujące na cukrzycę, bądź insulinooporność, mogą spożywać owoce. Jednakże należy wybierać te mniej dojrzałe, jeść je na surowo i w towarzystwie innych produktów np. nabiału, który opóźni wzrost poziomu glikemii we krwi.

Co więcej, owoce są źródłem wielu cennych substancji np. jabłka zawierają pektyny, które działają jak naturalna miotełka dla organizmu, a pomarańcze witaminę C, która wspomaga naszą odporność i syntezę koleagenu. Owoce ogółem dostarczają nam wody, błonnika pokarmowego i antyoksydantów zdolnych do opóźniania starzenia się organizmu..

Pożywka dla mózgu

Nasz mózg potrzebuje energii, a takowej dostarczają mu właśnie węglowodany. Zarówno te proste, które są szybko transportowane do komórek, jak te i złożone, które wymagają strawienia, w związku z czym stopniowo uwalniają energię. Zarówno w pracy, jak i w szkole, gdy nasz umysł pracuje intensywnie, należy go regularnie odżywiać. Ważne są małe, ale systematyczne porcje zdrowych posiłków.

Czy po kilku godzinach intensywnej pracy zauważasz u siebie spadek energii? Jeśli na co dzień pracujesz tak, że przez większość czasu nie masz chwili dla siebie ani na posiłek, to właśnie spadek poziomu glukozy może stanowić jedną z przyczyn. Aby temu zaradzić warto włączyć do swojego planu dnia nowy posiłek – II śniadanie, zasobne w białko, węglowodany i zdrowe tłuszcze np. pod postacią orzechów.

Dzienne zapotrzebowanie na cukier

Zgodnie z normami żywienia człowieka dzienne, minimalne zapotrzebowanie na węglowodany ogółem (czyli złożone i proste) wynosi 130 g. Należy mieć na uwadze, że źródłem tych węglowodanów powinny być zarówno warzywa, owoce, jak i nasiona roślin strączkowych, nabiał czy produkty zbożowe.

Co więcej, pomijanie posiłków, zbyt intensywny lub długotrwały wysiłek fizyczny może także prowadzić do hipoglikemii, czyli niedocukrzenia, a więc stanu, w którym poziom glukozy we krwi jest zbyt niski. Taki stan może stanowić zagrożenie życia, jeśli leczenie nie zostanie odpowiednio szybko wdrożone.

Czytaj więcej na ten temat na stronie: https://uczymyjakslodzic.pl/dzienne-zapotrzebowanie-na-cukry-ile-dla-kogo/
Zatem, nie powinniśmy pomijać posiłków ani przechodzić na restrykcyjne diety bez konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. A jeśli czujemy się osłabieni, drżą nam ręce, czujemy się przestraszeni lub przejęci, powinniśmy wykonać pomiar poziomu glukozy we krwi przy pomocy glukometru. Jeśli nie mamy możliwości wykonania takiego badania, warto zastanowić się, kiedy po raz ostatni jedliśmy posiłek.

Obecnie towarzyszy nam moda na zdrowe żywienie i bycie „fit”. I dobrze! W końcu zawsze lepiej zapobiegać, niż leczyć! Pamiętać jednak należy także o tym, że prawidłowo zbilansowana dieta, to taka która dostarcza nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Co więcej, należy pamiętać o umiarze, niewskazane jest objadanie. Produkty, które szczególnie lubimy, ale wiemy, że w nadmiarze są niewskazane, np. słodycze czy słone przekąski trzeba ograniczać. Możemy także starać się poszukać zdrowszych ich zamienników. W tej sytuacji warto także wykazać się dalece idącą ostrożnością i dokładnie czytać, to co znajduje się na etykietach – z pewnością nie będziemy stratni, jeżeli zyskamy odrobinę wiedzy na temat tego, co jemy.
 

Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj


Pozostałe informacje
REKLAMA
REKLAMA
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Gazeta LCA.pl

Warning: readdir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 152

Warning: closedir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 157

Warning: rsort() expects parameter 1 to be array, null given in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 159
Reklama
 

Copyright - 2001- 2024 - Legnica - Grupa portali LCA.pl. Wszystkie prawa zastrzezone. Korzystanie z portalu oznacza akceptacje Zasad korzstania z serwisu
Lca.pl napędzają profesjonalne serwery hostings.pl

T: 1,232s - V: A0.99 - C: 0 - D: 03.01.2024 13:05:48