Szanowny czytelniku

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.

Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.

Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności



ZGADZAM SIĘ
Czy opakowania plastikowe są bezpieczne dla żywności?
Autor: WP(lca.pl) - 2021-04-15 07:46:30
Na postawione w tytule pytanie odpowiedź brzmi: to zależy. Przede wszystkim od rodzaju surowca wykorzystanego do produkcji. Ale nie tylko – duże znaczenie ma także sposób przechowywania produktów. Które opakowania wybierać, a jakich lepiej unikać i dlaczego? Rozwiewamy wątpliwości!
Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Reklama

Tworzywa sztuczne w branży spożywczej – czy jest się czego bać?

Na początku XXI wieku trudno wyobrazić sobie świat bez plastiku. To surowiec będący podstawą funkcjonowania wielu branż: od spożywczej, farmaceutycznej i kosmetycznej po zabawkarską i motoryzacyjną. Dlaczego cieszy się tak wielką popularnością? Plastik jest stosunkowo tani i łatwy w obróbce. Dzięki temu pod wpływem temperatury i wysokiego ciśnienia można go w dowolny sposób kształtować. Wyróżnia się także dużą odpornością na uszkodzenia i działanie innych czynników zewnętrznych. Mimo że nie jest biodegradowalny, doskonale nadaje się do recyklingu. Po przetworzeniu można go ponownie wykorzystać w zupełnie innej postaci, co wykorzystują m.in. producenci odzieży i obuwia. Ale nie tylko! Po recyklaty pochodzące m.in. z odpadów poprodukcyjnych coraz częściej sięgają także duże przedsiębiorstwa. Powstają z nich m.in. wiadra do przechowywania chemii gospodarczej, budowlanej lub ogrodniczej.

Najczęściej wykorzystywane rodzaje plastiku w branży spożywczej

1.Polipropylen (PP)

Tworzywo sztuczne oznaczane cyfrą 5 wykorzystywane do produkcji różnego rodzaju pojemników: zarówno opakowań małolitrażowych, jak i wiader o dużej objętości. Uważany za jeden z najbezpieczniejszych surowców mogących mieć bezpośredni kontakt z żywnością. W żaden sposób nie wpływa na smak, zapach czy właściwości produktów, dlatego opakowania PP do żywności są bardzo popularne.

2.Polistyren (PS)

To surowiec, z którego powstają m.in. styropian, tacki do mięs, pokrywki do napojów na wynos, a także pojemniki na żywność. Jest uważany za mniej bezpieczny od PP lub HDPE.

3.Polietylen o dużej gęstości (HDPE)

Tworzywo, które podobnie jak polipropylen, uważane jest za jedno z najbezpieczniejszych i chętnie wykorzystywane do produkcji opakowań do żywności. Powstają z niego np. woreczki foliowe, śniadaniowe, reklamówki i butelki do sosów.

4.Polietylen o niskiej gęstości (LDPE)

Surowiec wykorzystywany zarówno w branży spożywczej, jak i farmaceutycznej. Może być ponownie wykorzystywany. Produkowane są z niego woreczki foliowe do żywności, pojemniki wielokrotnego użytku oraz pojemniki na próbki.

5.Politereftalan etylenu (PET)

Tworzywo, z którego najczęściej powstają butelki na wodę lub napoje, a także jednorazowe naczynia. Butelki PET nie powinny być narażone na bezpośrednie działanie promieni słonecznych ani ponownie używane.

Nie wszystkie rodzaje tworzywa sztucznego powinny być wykorzystywane do produkcji opakowań do żywności. Jednym z nich jest polichlorek winylu, czyli PVC, który może wydzielać toksyny oraz tworzywa sztuczne oznaczane cyfrą 7 i opisywane jako „Inne”. W tej grupie może znajdować się szkodliwy bisfenol A (BPA) negatywnie wpływający na układ nerwowy czy hormonalny.

Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj


Pozostałe informacje
REKLAMA
REKLAMA
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Gazeta LCA.pl

Warning: readdir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 118

Warning: closedir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 123

Warning: rsort() expects parameter 1 to be array, null given in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 125
Reklama
 

Copyright - 2001- 2022 - Legnica - Grupa portali LCA.pl. Wszystkie prawa zastrzezone. Korzystanie z portalu oznacza akceptacje Zasad korzstania z serwisu
Lca.pl napędzają profesjonalne serwery hostings.pl

T: 0,088s - V: A0.99 - C: 0 - D: 10.04.2018 08:33:36