Tajemnica tkwi nie tylko w odpowiednio przygotowanym cieście i sosie pomidorowym, ale również w idealnie dobranej kompozycji ziół. Sprawdź, które z nich decydują o walorach smakowych pizzy.
Włoskie jedzenie słynie ze swojej aromatyczności, co jest zasługą ziół skąpanych w słońcu. Kluczem do doskonałego smaku jest ich odpowiednia kompozycja oraz... świeżość.
Bazylia
Bazylia to jedno z najbardziej popularnych i powszechnie wykorzystywanych w kuchni ziół. Swoim smakiem przypomina nieco anyż, dodając potrawom większej wyrazistości. Podkreśla również walory smakowe jedzenia.
Bazylię można dodać m.in. do sosu pomidorowego. Można też udekorować wierzch pizzy, nadając jedzeniu walorów wizualnych.
Oregano
Oregano to przyprawa, która nieodłącznie kojarzy się z włoską pizzą. Od wieków wykorzystywana jest przez kucharzy jako dodatek do różnorodnych potraw. Podkreśla ich walory smakowe oraz nadaje wyjątkowego aromatu.
Świeże liście oregano są łagodniejsze w smaku w porównaniu z suszem.
Rozmaryn
Rozmaryn to kolejna przyprawa, która na szeroką skalę wykorzystywana jest w kuchni. Chociaż kojarzona przede wszystkim z dodatkiem do mięs, świetnie sprawdza się jako dodatek do pizzy.
Z uwagi na swój charakterystyczny smak i aromat, ziele rozmarynu nadaje włoskiemu przysmakowi większej wyrazistości.
Jeśli zioła do pizzy, to tylko świeże
Czy masz świadomość, że Włosi nie uznają suszonych przypraw? Dlatego w pizzy możesz spotkać się wyłącznie ze świeżymi ziołami, takimi jak bazylia, rozmaryn czy oregano. Dzięki nim pizza nabiera osobliwego smaku i aromatu – jest jeszcze pyszniejsza.
Wiedzą o tym właściciele renomowanych pizzerii działających w Polsce, takich jak New York Pizza Department. Możesz się o tym przekonać, zamawiając włoskie danie online – korzystając z pośrednictwa serwisu gastronomicznego. Wystarczy tylko określić swoją lokalizację, wybrać lokal i złożyć zamówienie. Dostawca dotrze z wybraną pizzą w możliwie krótkim czasie.
Jeżeli natomiast zamierzasz samodzielnie przyrządzić pizzę, także wykorzystaj tajemnicę doskonałego smaku tego dania. Dodaj odrobinę świeżego oregano, bazylii czy rozmarynu – szybko przekonasz się, że pizza zmieni swoje smakowe oblicze. Będzie pyszniejsza niż kiedykolwiek.