Z tego artykułu dowiesz się:
- co znajdziemy w składzie daktyli
- jakie korzyści prozdrowotne może przynieść spożywanie daktyli
- jak kupić daktyle najlepszej jakości
- a także poznasz przepis na pyszne ciasto daktylowo-orzechowe
Daktyle - skład i wartości odżywcze
Daktyle to prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia składników. W ich składzie znajdziemy duże ilości cukrów prostych, które są szczególnie pożądane w diecie sportowców i osób regularnie trenujących. Są one także bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy A i witaminy E uznawanej za jeden z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy. Daktyle dostarczają także do diety wielu niezbędnych do zachowania zdrowia składników mineralnych, tj. potas, wapń, żelazo , magnez, fosfor, sód czy cynk. Zawierają one także salicylany i z tego powodu przypisuje się im działanie podobne do działania aspiryny.
Jak regularne spożywanie daktyli może wpłynąć nasze zdrowie?
Składniki aktywne zawarte w daktylach:
- zapobiegają odkładaniu się złogów cholesterolu na ścianach naczyń krwionośnych
- regulują ciśnienie krwi
- regulują rytm wypróżnień i poprawiają metabolizm
- pozytywnie wpływają także na pracę mózgu i układu nerwowego
- działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo
Suszone daktyle - jak kupić najlepsze?
Najlepiej kupować daktyle lekko pomarszczone i brązowe - mamy wtedy pewność, że nie są one konserwowane dwutlenkiem siarki czy solami kwasu benozesowego lub sorbowego.
Przepis na ciasto daktylowo-orzechowe
Składniki:
- 230 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 4 łyżki ksylitolu
- pół kostki masła
- 150 g suszonych daktyli
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
1. Daktyle zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem przez kilka minut. Dodać cynamon i zblendować na gładką masę.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło z ksylitolem utrzeć na puszystą masę. Następnie cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Połączyć z masą daktylową. Dodać mąkę i posiekane orzechy, delikatnie zamieszać.
3. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec ok. 50 minut. Pokroić w kwadratowe porcje.
Z tego artykułu dowiesz się:
- co znajdziemy w składzie daktyli
- jakie korzyści prozdrowotne może przynieść spożywanie daktyli
- jak kupić daktyle najlepszej jakości
- a także poznasz przepis na pyszne ciasto daktylowo-orzechowe
Daktyle - skład i wartości odżywcze
Daktyle to prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia składników. W ich składzie znajdziemy duże ilości cukrów prostych, które są szczególnie pożądane w diecie sportowców i osób regularnie trenujących. Są one także bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy A i witaminy E uznawanej za jeden z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy. Daktyle dostarczają także do diety wielu niezbędnych do zachowania zdrowia składników mineralnych, tj. potas, wapń, żelazo (poznaj Sidelar Gocce), magnez, fosfor, sód czy cynk. Zawierają one także salicylany i z tego powodu przypisuje się im działanie podobne do działania aspiryny.
Jak regularne spożywanie daktyli może wpłynąć nasze zdrowie?
Składniki aktywne zawarte w daktylach:
- zapobiegają odkładaniu się złogów cholesterolu na ścianach naczyń krwionośnych
- regulują ciśnienie krwi
- regulują rytm wypróżnień i poprawiają metabolizm
- pozytywnie wpływają także na pracę mózgu i układu nerwowego
- działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo
Suszone daktyle - jak kupić najlepsze?
Najlepiej kupować daktyle lekko pomarszczone i brązowe - mamy wtedy pewność, że nie są one konserwowane dwutlenkiem siarki czy solami kwasu benozesowego lub sorbowego.
Przepis na ciasto daktylowo-orzechowe
Składniki:
- 230 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 4 łyżki ksylitolu
- pół kostki masła
- 150 g suszonych daktyli
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
1. Daktyle zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem przez kilka minut. Dodać cynamon i zblendować na gładką masę.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło z ksylitolem utrzeć na puszystą masę. Następnie cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Połączyć z masą daktylową. Dodać mąkę i posiekane orzechy, delikatnie zamieszać.
3. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec ok. 50 minut. Pokroić w kwadratowe porcje.
Z tego artykułu dowiesz się:
- co znajdziemy w składzie daktyli
- jakie korzyści prozdrowotne może przynieść spożywanie daktyli
- jak kupić daktyle najlepszej jakości
- a także poznasz przepis na pyszne ciasto daktylowo-orzechowe
Daktyle - skład i wartości odżywcze
Daktyle to prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia składników. W ich składzie znajdziemy duże ilości cukrów prostych, które są szczególnie pożądane w diecie sportowców i osób regularnie trenujących. Są one także bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy A i witaminy E uznawanej za jeden z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy. Daktyle dostarczają także do diety wielu niezbędnych do zachowania zdrowia składników mineralnych, tj. potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód czy cynk. Zawierają one także salicylany i z tego powodu przypisuje się im działanie podobne do działania aspiryny.
Jak regularne spożywanie daktyli może wpłynąć nasze zdrowie?
Składniki aktywne zawarte w daktylach:
- zapobiegają odkładaniu się złogów cholesterolu na ścianach naczyń krwionośnych
- regulują ciśnienie krwi
- regulują rytm wypróżnień i poprawiają metabolizm
- pozytywnie wpływają także na pracę mózgu i układu nerwowego
- działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo
Suszone daktyle - jak kupić najlepsze?
Najlepiej kupować daktyle lekko pomarszczone i brązowe - mamy wtedy pewność, że nie są one konserwowane dwutlenkiem siarki czy solami kwasu benozesowego lub sorbowego.
Przepis na ciasto daktylowo-orzechowe
Składniki:
- 230 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 4 łyżki ksylitolu
- pół kostki masła
- 150 g suszonych daktyli
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
1. Daktyle zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem przez kilka minut. Dodać cynamon i zblendować na gładką masę.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło z ksylitolem utrzeć na puszystą masę. Następnie cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Połączyć z masą daktylową. Dodać mąkę i posiekane orzechy, delikatnie zamieszać.
3. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec ok. 50 minut. Pokroić w kwadratowe porcje.
Z tego artykułu dowiesz się:
- co znajdziemy w składzie daktyli
- jakie korzyści prozdrowotne może przynieść spożywanie daktyli
- jak kupić daktyle najlepszej jakości
- a także poznasz przepis na pyszne ciasto daktylowo-orzechowe
Daktyle - skład i wartości odżywcze
Daktyle to prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia składników. W ich składzie znajdziemy duże ilości cukrów prostych, które są szczególnie pożądane w diecie sportowców i osób regularnie trenujących. Są one także bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy A i witaminy E uznawanej za jeden z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy. Daktyle dostarczają także do diety wielu niezbędnych do zachowania zdrowia składników mineralnych, tj. potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód czy cynk. Zawierają one także salicylany i z tego powodu przypisuje się im działanie podobne do działania aspiryny.
Jak regularne spożywanie daktyli może wpłynąć nasze zdrowie?
Składniki aktywne zawarte w daktylach:
- zapobiegają odkładaniu się złogów cholesterolu na ścianach naczyń krwionośnych
- regulują ciśnienie krwi
- regulują rytm wypróżnień i poprawiają metabolizm
- pozytywnie wpływają także na pracę mózgu i układu nerwowego
- działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo
Suszone daktyle - jak kupić najlepsze?
Najlepiej kupować daktyle lekko pomarszczone i brązowe - mamy wtedy pewność, że nie są one konserwowane dwutlenkiem siarki czy solami kwasu benozesowego lub sorbowego.
Przepis na ciasto daktylowo-orzechowe
Składniki:
- 230 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 4 łyżki ksylitolu
- pół kostki masła
- 150 g suszonych daktyli
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
1. Daktyle zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem przez kilka minut. Dodać cynamon i zblendować na gładką masę.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło z ksylitolem utrzeć na puszystą masę. Następnie cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Połączyć z masą daktylową. Dodać mąkę i posiekane orzechy, delikatnie zamieszać.
3. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec ok. 50 minut. Pokroić w kwadratowe porcje.