REKLAMA

2020-05-13 08:54:17 - Autor: WP(lca.pl)
Domowa fit pizza z mąki graham
Większość z nas wprost uwielbia pizzę. Zaliczasz się do tego grona? Jeśli tak, domowa pizza na bazie mąki graham z pewnością przypadnie Ci do gustu. Wypróbuj przepis na dietetyczne ciasto na pizzę.
REKLAMA

Większość z nas wprost uwielbia pizzę. Zaliczasz się do tego grona? Jeśli tak, domowa pizza na bazie mąki graham z pewnością przypadnie Ci do gustu. Wypróbuj przepis na dietetyczne ciasto na pizzę.

Dietetyczna pizza? To możliwe, pod warunkiem, że przygotujemy ją samodzielnie, na bazie zdrowych, pełnowartościowych produktów. Zazwyczaj to nie dodatki, a ciasto na pizzę jest najbardziej kaloryczne, dlatego warto przygotować jego dietetyczną, zdrowszą wersję. Mąka graham sprawdzi się tutaj najlepiej. 

Fit pizza - jaką mąkę wybrać?

Ciasto na pizzę przygotowane na bazie odpowiedniej mąki może być nie tylko pyszne, ale i zdrowe oraz dużo mniej kaloryczne, niż klasyczna, wszystkim dobrze znana wersja. Mąka graham będzie dobrym wyborem, jeśli interesuje nas dietetyczna pizza. Pamiętaj, żeby bazować na produktach pochodzących ze sprawdzonego źródła - BioBabalscy w asortymencie swojego sklepu oferują mąki ekologiczne, powstałe wyłącznie na bazie naturalnych zbóż, pozbawione sztucznych polepszaczy smaku. Przygotowując danie na bazie takiego produktu, zyskujemy gwarancję, że zjadana potrawa dostarczy nam składników i wartości odżywczych, które korzystnie wpłyną na stan naszego organizmu. Mąka graham to źródło białka, błonnika i witamin - E, D, K oraz witamin z grupy B. To też skarbnica potasu, magnezu, wapnia, żelaza oraz siarki. Jak widać, domowa pizza powstała z tego typu mąki będzie nie tylko pyszna, ale przede wszystkim zdrowa. Jak ją zatem przygotować? Poznajcie przepis na fit pizzę.

Fit pizza - przepis 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki graham 1850
  • ⅔ szklanki ciepłej wody
  • 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka miodu lub brązowego cukru
  • sos pomidorowy
  • ulubione dodatki 

Przygotowanie:

Mąkę łączymy z drożdżami, solą, miodem i oliwą. Dokładnie mieszamy, stopniowo dodając ciepłą wodę. Gdy woda połączy się w pełni z pozostałymi składnikami, ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy przez kilka minut, do momentu, aż będzie elastyczne i gładkie. Alternatywą dla ugniatania ręcznego może być mikser z mieszadłem wyposażonym w hak. Gotowe ciasto przekładamy ponownie do miski oprószonej mąką, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 40 minut w ciepłe miejsce - ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części i formujemy okrągłe spody do pizzy (z tej porcji powinny wyjść 2 pizze o średnicy ok. 26 cm). Na gotowe ciasto nakładamy sos pomidorowy, posypujemy ulubionymi przyprawami i układamy dodatki wedle uznania. Domowa pizza na bazie mąki graham powinna piec się ok. 12-15 minut w temp. 230 stopni. 

Domowe ciasto na pizzę to zawsze lepsze i przede wszystkim zdrowsze rozwiązanie niż gotowe produkty. Dietetyczna pizza na bazie mąki graham to dobre rozwiązanie zarówno na aromatyczny obiad, jak i sycącą kolację. 

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia? Opisz je i podziel się swoją wiedzą z innymi. Nakręciłeś film, lub zrobiłeś zdjęcie? Przyślij do nas, niech legniczanie zobaczą to, czego byłeś świadkiem.
500 197 963 – zadzwoń do nas lub wyślij sms-a, mms-a.
Zdjęcia i filmy Waszego autorstwa wysyłać można także na adres kontakt@lca.pl

Podziel się:

REKLAMA
PRZECZYTAJ TAKŻE
REKLAMA
PORTAL LCA.PL
O firmie | Praca | Kontakt | Regulamin
59-220 Legnica, Wjazdowa 6
tel: +48 500 197 963
e-mail: redakcja@lca.pl