Szanowny czytelniku

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.

Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.

Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności



ZGADZAM SIĘ
Najlepsze garnki na indukcje. Zobacz na co zwracać uwagę!
Autor: WP(lca.pl) - 2021-01-15 11:36:46
Płyta indukcyjna staje się powoli standardem nowocześnie i pragmatycznie wyposażonych kuchni. I nic dziwnego, płyta indukcyjna to zdecydowanie lepszy sposób na bezpieczne, komfortowe i szybsze przyrządzanie potraw. Zdaje więc egzamin w codziennym gotowaniu.
Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Reklama

Płyta indukcyjna staje się powoli standardem nowocześnie i pragmatycznie wyposażonych kuchni. I nic dziwnego, płyta indukcyjna to zdecydowanie lepszy sposób na bezpieczne, komfortowe i szybsze przyrządzanie potraw. Zdaje więc egzamin w codziennym gotowaniu. Jest jeden minus – wraz z płytą indukcyjną, w Twojej kuchni muszą pojawić się również garnki na indukcję a więc ze specjalnym dnem ferromagnetycznym – inaczej płyta nie zadziała, a Ty nie ugotujesz obiadu. Jakie wybrać garnki na indukcję i na co zwrócić uwagę przy ich zakupie?

Garnki na indukcję – czym kierować się przy ich wyborze?

Fakt iż płyta indukcyjna cieszy się naprawdę dużym zainteresowaniem, odzwierciedla się również w ofercie garnków. Wielu producentów zapewnia bowiem dostęp do garnków uniwersalnych, czyli takich, które sprawdzą się na każdym rodzaju kuchenki. Na ich spodzie znajdziesz więc i zwojnicę (symbol indukcji), mającym Cię przekonać o tym, że ten garnek czy patelnia to właściwy zakup i dla właściciela kuchenki indukcyjnej. I rzeczywiście bardzo ważne jest, by dno naczynia odznaczało się tak zwanymi właściwościami ferromagnetycznymi. Inaczej ukryte pod czarną taflą kuchenki pole magnetyczne, nie wykryje naczynia i nie będzie generować tak zwanych prądów wirowych, odpowiedzialnych za generowanie ciepła, podczas gotowania.

Najlepsze garnki na indukcje - Foto: Materiały prasowe

Jeśli jednak zależy Ci by garnki na indukcję nawet po dłuższym czasie eksploatacji odznaczały się takimi samymi parametrami i zapewniały Ci najwyższą jakość podczas gotowania, to musisz zwrócić uwagę również na optymalną grubość dna. Najlepiej, jeśli dno ma minimum 3 warstwy (Garnki Altom posiadają np. aż pięć warstw) i nie jest zbyt cienkie, inaczej już po kilku miesiącach możesz zmagać się z pulsującym światełkiem na kuchence indukcyjnej i problemem prawidłowego nagrzewania się płyty. Cienkie dno szybko bowiem ulegnie deformacji i nie będzie właściwie przywierać albo równomiernie rozprowadzać ciepła – na co zwłaszcza w przypadku patelni, absolutnie nie możesz sobie pozwolić.

Funkcjonalne i komfortowe w użyciu garnki na indukcję – to znaczy jakie?

Płaskie i grube dno ferromagnetyczne jest więc gwarancją dobrze działającej indukcji, nawet po wielu latach użytkowania. Przy zakupie zwróć jednak również uwagę na wielkość garnków. Pola na kuchence indukcyjnej są mniejsze i większe. To zapewni Ci większy komfort przyrządzania potraw, np. kiedy chcesz na śniadanie ugotować tylko  dwa jajka a na obiad planujesz pieczeń dla całej rodziny. Za każdym razem możesz użyć naczynia o odpowiedniej wielkości. Jeśli Twoja kuchenka nie jest wyposażona w panele sensoryczne, średnica garnka musi być taka sama albo mniejsza niż dane pole grzewcze, inaczej indukcja może nie zadziałać. Dla własnego komfortu wybieraj garnki na indukcję z antypoślizgowymi i bezpiecznymi w obsłudze uchwytami. Jeśli nawet zdarzy Ci się chwycić za uchwyt bez rękawicy ochronnej, to obędzie się bez poparzenia skóry. 

Garnki indukcyjne – lepszy zestaw czy pojedyncze elementy?

Jeśli stałaś się szczęśliwym posiadaczem kuchenki indukcyjnej, to z pewnością potrzebujesz również wymienić większość naczyń w Twojej kuchni.

Zestaw garnków indukcyjnych, np. firmy Altom Design ułatwi Ci to zadanie. Wykonane ze stali nierdzewnej, o odpowiedniej grubości z ergonomicznymi uchwytami będą dobrym wyposażeniem w każdej kuchni.  Praktycznym rozwiązaniem będzie zakup np. Altom Design Ricco 020400457. W zestawie znajdziesz trzy garnki, ale w komplecie z dodatkowym rondelkiem.

Jeśli w kuchni cenisz sobie emalię, to zwróć uwagę na zestaw garnków indukcyjnych Silesia Rybnik Izydor 02050021119. Cztery garnki na indukcję o różnej średnicy w pełni zaspokoją Twoje potrzeby. Zarówno Altom, jak i Silesia Rybnik posiada w ofercie również pojedyncze elementy – dokupisz więc patelnię, rondelek, a nawet wygodny garnek z uchem.

Najlepsze garnki na indukcje - Foto: Materiały prasowe

Komplet garnków na indukcję to również świetny pomysł na prezent. Takich naczyń w każdej kuchni nigdy za dużo, a podczas przyrządzania kolacji wigilijnej, 60 – tych urodzin, czy niedzielnego obiadu w gronie rodzinnym dosłownie każda „para uszu” się przyda.

Garnki ze stali nierdzewnej na płytę indukcyjną – kiedy warto kupić?

Stal nierdzewna od wielu lat króluje w naszych kuchniach. To materiał, który jest odpowiednikiem wytrzymałości i niezawodności. Wykonane ze stali nierdzewnej garnki na indukcję są więc odporne nie tylko na wszelkie uszkodzenia mechaniczne, ale również na korozję. Stal nierdzewna gwarantuje również wysoką jakość gotowanych potraw, ponieważ ten materiał nie wchodzi w żadne reakcje nawet przy wysokiej obróbce termicznej żywności.

Kiedy wybrać inne garnki niż te ze stali nierdzewnej? Jeśli jesteś uczulony na pierwiastki metaliczne albo jeśli cenisz sobie bardziej kolorowy i żywy styl kuchni. Również do przyrządzania kwaśnych potraw, np. bigosu lepszym wyborem będą np. garnki emaliowane. Stal nierdzewna może bowiem zmienić smak takiej potrawy.

Najlepsze garnki ze stali nierdzewnej na indukcję

Wsród nich znajdziesz wśród takich producentów jak Valdinox czy Altom. Valdinox od lat wyznacza całkiem inne standardy w kuchni.  Naczynia tego producenta,  zapewnią Ci pełen komfort podczas gotowania – wygodne, nienagrzewające się uchwyty, szklana pokrywka i odpowiednio grube dno, które zadba o właściwe rozprowadzenie ciepła, a tym samym skróci czas gotowania nawet o połowę.

Ekspertem w tworzeniu rewelacyjnej jakości garnków ze stali nierdzewnej jest też Altom Design. Zdecyduj się np. na garnek na indukcję Altom Design Fabio, jeśli cenisz sobie praktyczne, ale i estetyczne rozwiązania w Twojej kuchni.

Garnki ze stali nierdzewnej na indukcję kojarzą Ci się głównie z drogim, luksusowym produktem? Jeśli zerkniesz na ofertę Altom Design, to przekonasz się, że wysoka jakość może odznaczać się również rozsądną ceną. Np. zestaw czterech garnków Altom Design Ricco 020400457 zakupisz już w kwocie około 250 złotych. To świetna opcja, ponieważ w zestawie znajdziesz również rondelek o średnicy 16 cm, a każdy z garnków posiada szklaną pokrywę. Atutem Altom Design jest nie tyko grube kilkuawarstwowe dno, ale również pragmatyzm i ponadczasowość. Garnki umyjesz łatwo w zmywarce i wykorzystasz w piekarniku (bez pokrywy).

Garnki emaliowane na indukcję

W emaliowane garnki warto zainwestować nie tylko z sentymentu dla kolorowych,  zdobionych kwiatami naczyń, przywołujących ciepłe wspomnienia potraw gotowanych przez nasze mamy czy babcie. Garnki emaliowane na indukcję to świetny wybór również dla alergików. Te naczynia bowiem nie wchodzą w żadne reakcje z gotowaną żywnością. Są niezawodne i bezkonkurencyjne, jeśli chodzi o przyrządzenie bigosu, żuru, czy kapuśniaku i nie ustępują garnkom ze stali nierdzewnej pod względem oszczędności czy jakości gotowania. Również tutaj zapewnisz sobie opcję dobrze rozprowadzonego ciepła i skróconego czasu gotowania. Jedynym minusem jest fakt, że garnki emaliowane są mniej odporne na uszkodzenia, dlatego podczas przyrządzania potraw warto sięgać po drewniane przybory i akcesoria kuchenne, by nie uszkodzić powłoki dna czy ścianek garnków. Garnki emaliowane na indukcję są również dużo tańsze w zakupie i niezwykle praktyczne. Z powodzeniem umyjesz je w zmywarce i wykorzystasz do pieczenia.

Dobrej jakości garnki na indukcję emaliowane to np.:

  • Silesia Rybnik – ciekawe wzornictwo (róże tulipany bądź elegancka jednolita powłoka) połączone z dobrą jakością materiałów wykończeniowych,

Więcej informacji można doczytać na oficjalnej stronie: https://www.amart.pl/category/garnki-kuchenne gdzie są dodatkowe zdjęcia i dane techniczne.

Ciekawym rozwiązaniem wśród garnków emaliowanych są np. kubki również z dzióbkiem – rewelacyjne do zagotowania mleka, podgrzania sosu czy mniejszej ilości wody.

Garnki na indukcję z powłoką nieprzywierającą

Jeszcze do niedawna również garnki aluminiowe cieszyły się w kuchni dużym zainteresowaniem. Są przecież lekkie, poręczne i tanie. Niestety przyrządzanie w nich potraw nie jest już tak zdrowe i bezpieczne, jak np. gotowanie w garnkach emaliowanych czy ze stali nierdzewnej. Mamy dla Ciebie jednak dobrą wiadomość. Wcale nie musisz rezygnować z aluminium również przy wykorzystaniu indukcji. Wybierz wysokiej jakości garnki z powłoką nieprzywierającą, np. z serii Dots marki Altom Design. To aluminiowe garnki, rondelki ale również patelnie, które posiadają dwuwarstwową powłokę nieprzywierającą, chroniącą żywność przed bezpośrednim kontaktem z aluminium. W ten sposób zyskujesz pewność, że Ty i domownicy zdrowo się odżywiacie bez przemycania szkodliwych cząsteczek aluminium do waszych organizmów.

Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj


Pozostałe informacje
REKLAMA
REKLAMA
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Gazeta LCA.pl

Warning: readdir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 152

Warning: closedir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 157

Warning: rsort() expects parameter 1 to be array, null given in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 159
Reklama
 

Copyright - 2001- 2024 - Legnica - Grupa portali LCA.pl. Wszystkie prawa zastrzezone. Korzystanie z portalu oznacza akceptacje Zasad korzstania z serwisu
Lca.pl napędzają profesjonalne serwery hostings.pl

T: 1,259s - V: A0.99 - C: 0 - D: 03.01.2024 13:05:48