25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.
Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.
Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)
Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych
Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.
Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.
Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”
Jednym z największych zagrożeń na obszarach produkcji żywności jest możliwość zanieczyszczenia produktu lub półproduktu substancjami obcymi różnego pochodzenia. Zanim dany produkt trafi na nasz stół, jest narażony na szereg różnych czynników: chemicznych, fizycznych i biologicznych (w tym mikrobiologicznych). Wiele z takich substancji może wywołać niepożądane skutki zdrowotne, jak zatrucia, choroby przenoszone drogą pokarmową czy inne problemy zdrowotne. Do zanieczyszczenia żywności może dojść podczas każdego etapu procesu produkcyjnego, a zatem zarówno podczas wytwarzania, jak i w trakcie pakowania, przechowywania czy transportu. Aby ograniczyć ryzyko zanieczyszczenia artykułów spożywczych kluczowe znaczenie ma zachowanie odpowiedniego poziomu higieny. W celu zapewnienia bezpiecznego obszaru produkcji należy wyznaczyć w zakładzie jasny podział na strefy „brudne” i „czyste”, zapewnić odpowiednią ilość pomieszczeń do przechowywania surowców i gotowych produktów oraz przestrzegać zasad higieny podczas pakowania i transportu. Bardzo ważne jest także przestrzeganie przez personel zasad higieny osobistej, zachowanie odpowiedniego porządku na stanowiskach pracy, stosowanie płynów do dezynfekcji rąk itp.
Terminem „zanieczyszczenia krzyżowe” określamy przenoszenie bakterii lub innych mikroorganizmów z produktów, na których były obecne, na drugie. Do transmisji może dojść wskutek kontaktu bezpośredniego lub pośredniego. Aby zminimalizować zagrożenia wynikające z zanieczyszczeń biologicznych nie można zapominać o dokładnym myciu – czynność ta ma kluczowe znaczenie dla zachowania odpowiedniego poziomu higieny w zakładzie produkcyjnym. Dokładne usunięcie zanieczyszczeń powierzchniowych to priorytet, dlatego warto stosować profesjonalne materiały tekstylne. Doskonale sprawdzają się tu przede wszystkim specjalne włókninowe czyściwa przemysłowe (na przykład takie: https://salmonhygiene.pl/oferta/wlokninowe-czysciwa-przemyslowe-safewiping/). Cechuje je wysoka odporność na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne, są też niepylące i nie zostawiają mikrowłókien. W procesie utrzymywania wysokiego standardu higieny w przemyśle spożywczym niezwykle istotne jest stosowanie odpowiednich narzędzi, które zachowają swoje właściwości w warunkach suchych i mokrych. Ekspertami w dziedzinie higieny sektora spożywczego jest firma salmonhygiene.pl. To dynamicznie rozwijająca się polska marka, która od przeszło dekady dostarcza jakościowych i wartościowych rozwiązań oraz wskazówek pozwalających utrzymać najwyższe standardy higieniczne w procesie produkcji/przetwarzania żywności. Warto zaznaczyć, że profil działalności SALMON HYGIENE jest o wiele szerszy. Firma oferuje swoim klientom usługi również w innych obszarach, m.in. w zakresie outsourcingu CNC i wykonywania produktów ze stali nierdzewnej. Zespół SALMON HYGIENE to eksperci w dziedzinie precyzyjnej, zaawansowanej obróbki przy pomocy maszyn CNC. W ofercie znajdują się m.in. znakowanie laserowe detali i narzędzi, toczenie CNC, frezowanie CNC, cięcie laserowe, gięcie na prasach krawędziowych, spawanie stali nierdzewnej, obróbka wibrościerna oraz śrutowanie w kabinie ciśnieniowej. Więcej informacji związanych z tym tematem można znaleźć na stronie: https://salmonhygiene.pl/oferta/outsourcing_cnc/.