25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.
Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.
Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)
Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych
Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.
Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.
Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”
Ciężko jednoznacznie powiedzieć, które kawy ziarniste można uznać za najlepsze kawy ziarniste, gdyż to która kawa jest najlepsza to dosyć subiektywna opinia. Nie mniej jednak z całą pewnością na smak istotny wpływ ma gatunek ziaren kawy, na bazie których jest przygotowywany napój.
Poza tym niebagatelne znaczenie ma stopień wypalania ziaren, świeżość ziaren, sposób przygotowywania kawy oraz ewentualne dodatki takie jak cukier, mleko lub syropy smakowe.
Trzeba pamiętać, że palarnie kawy odgrywają kluczową rolę w branży kawowej. Palarnie są odpowiedzialne za proces przekształcania zielonych ziaren kawy w pełne aromatu ziarna, za pomocą których zaparzany jest napój kawowy. Prażenie ziaren nie należy do najłatwiejszych. Mówi się, że to sztuka wymagająca ogromnej wiedzy i doświadczenia.
Istnieją trzy podstawowe sposoby uzyskiwania palonych ziaren kawy: jasne, średnie i ciemne palenie. Zasadniczo kawa o jaśniejszym stopniu wypalenia zawiera więcej naturalnych aromatów i zawiera więcej kofeiny. Z kolei umiejętne palenie na ciemno, z reguły pomaga w uzyskaniu bardziej czekoladowego lub gorzkawego smaku.
Podsumowując, palarnia kawy jest ważnym elementem wpływającym na smak i aromat napoju kawowego. Wybierając ziarna trzeba zwrócić uwagę nie tylko na ich gatunek i odmianę, ale także na sposób wypalania. Od sposobu wypalania zależy smak i aromat przygotowanego napoju.
Źródło zdjęcia:
poontana chompoowiset / Shutterstock.com