REKLAMA

2019-09-18 15:22:08 - Autor: WP(lca.pl)
Kebab dobry na każdą okazję!
Chrupiące pieczywo, skrawki aromatycznego mięsa, świeże warzywa, wszystko polane ulubionym sosem, czasami podawane w zestawie z frytkami. Taką odmianę kebaba najczęściej spotykamy w naszych barach i restauracjach. Jest to danie dobre na każdą okazję – lunch w pracy, popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi, a nawet ciepłą kolację.
REKLAMA

Kebab to jedno z najbardziej znanych dań kuchni tureckiej i arabskiej. Jak to zwykle bywa, został wymyślony nieco przypadkowo, gdy przed wiekami ludność tamtejszych wsi zauważyła, że w opiekanych nad ogniskiem baranach czy wołach wyjątkowo smaczne są zewnętrze, mocno przypieczone i chrupiące warstwy mięsa wycinane w wiórki. Jedna z tureckich legend głosi, że kebab wymyślił sułtański kucharz w mieście Bursa, który nadział na miecz kawałki baraniny, opiekł je nad ogniskiem, włożył do bułki pita i polał pikantnym sosem pomidorowym.

Co trzeba wiedzieć o kebabie?

W Polsce kebab serwuje się najczęściej na trzy sposoby. Mięso (wołowe, wieprzowe, z kurczaka, rzadziej baraninę) wkłada się do podpieczonej wcześniej bułki, dodaje warzywa i zalewa sosem. Mięso z warzywami i sosem mogą być również zawinięte w tortillę lub podane na talerzu z dodatkiem frytek.

Tymczasem rodzajów oryginalnego kebabu jest wiele i niekiedy mocno różnią się od tego, co serwują nam polskie restauracje. Adana kebab to nadziane na szpadkę lub wykałaczkę podłużne kotleciki z baraniny, opieczone na ogniu i podawane z warzywami oraz sosem z jogurtu i natki pietruszki. Iskender kebab to cienkie plastry grillowanego na ruszcie mięsa z warzywami oraz sosem pomidorowym. Shish kebab to szaszłyk z bardzo ostrej baraniny lub drobiu, a patlican kebab – delikatny szaszłyk z grillowanym bakłażanem. Oryginalnych kebabów nigdy nie robi się z wieprzowiny!

Obecnie właściwie w każdym mieście w naszym kraju kupić można kebab – Wrocław, Gdańsk, Opole, ale także Legnica są pełne restauracji serwujących ten orientalny przysmak, i to w opcji z dostawą pod wybrany adres. W wyborze tej najlepszej pomoże PizzaPortal, gdzie w kilka chwil można zamówić ulubiony kebab idealny na każdą okazję.

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia? Opisz je i podziel się swoją wiedzą z innymi. Nakręciłeś film, lub zrobiłeś zdjęcie? Przyślij do nas, niech legniczanie zobaczą to, czego byłeś świadkiem.
500 197 963 – zadzwoń do nas lub wyślij sms-a, mms-a.
Zdjęcia i filmy Waszego autorstwa wysyłać można także na adres kontakt@lca.pl

Podziel się:

REKLAMA
PRZECZYTAJ TAKŻE
REKLAMA
PORTAL LCA.PL
O firmie | Praca | Kontakt | Regulamin
59-220 Legnica, Wjazdowa 6
tel: +48 500 197 963
e-mail: redakcja@lca.pl