Kebab to jedno z najbardziej znanych dań kuchni tureckiej i arabskiej. Jak to zwykle bywa, został wymyślony nieco przypadkowo, gdy przed wiekami ludność tamtejszych wsi zauważyła, że w opiekanych nad ogniskiem baranach czy wołach wyjątkowo smaczne są zewnętrze, mocno przypieczone i chrupiące warstwy mięsa wycinane w wiórki. Jedna z tureckich legend głosi, że kebab wymyślił sułtański kucharz w mieście Bursa, który nadział na miecz kawałki baraniny, opiekł je nad ogniskiem, włożył do bułki pita i polał pikantnym sosem pomidorowym.
W Polsce kebab serwuje się najczęściej na trzy sposoby. Mięso (wołowe, wieprzowe, z kurczaka, rzadziej baraninę) wkłada się do podpieczonej wcześniej bułki, dodaje warzywa i zalewa sosem. Mięso z warzywami i sosem mogą być również zawinięte w tortillę lub podane na talerzu z dodatkiem frytek.
Tymczasem rodzajów oryginalnego kebabu jest wiele i niekiedy mocno różnią się od tego, co serwują nam polskie restauracje. Adana kebab to nadziane na szpadkę lub wykałaczkę podłużne kotleciki z baraniny, opieczone na ogniu i podawane z warzywami oraz sosem z jogurtu i natki pietruszki. Iskender kebab to cienkie plastry grillowanego na ruszcie mięsa z warzywami oraz sosem pomidorowym. Shish kebab to szaszłyk z bardzo ostrej baraniny lub drobiu, a patlican kebab – delikatny szaszłyk z grillowanym bakłażanem. Oryginalnych kebabów nigdy nie robi się z wieprzowiny!
Obecnie właściwie w każdym mieście w naszym kraju kupić można kebab – Wrocław, Gdańsk, Opole, ale także Legnica są pełne restauracji serwujących ten orientalny przysmak, i to w opcji z dostawą pod wybrany adres. W wyborze tej najlepszej pomoże PizzaPortal, gdzie w kilka chwil można zamówić ulubiony kebab idealny na każdą okazję.