Ciężko jednoznacznie powiedzieć, które kawy ziarniste można uznać za najlepsze kawy ziarniste, gdyż to która kawa jest najlepsza to dosyć subiektywna opinia. Nie mniej jednak z całą pewnością na smak istotny wpływ ma gatunek ziaren kawy, na bazie których jest przygotowywany napój.
Poza tym niebagatelne znaczenie ma stopień wypalania ziaren, świeżość ziaren, sposób przygotowywania kawy oraz ewentualne dodatki takie jak cukier, mleko lub syropy smakowe.
Trzeba pamiętać, że palarnie kawy odgrywają kluczową rolę w branży kawowej. Palarnie są odpowiedzialne za proces przekształcania zielonych ziaren kawy w pełne aromatu ziarna, za pomocą których zaparzany jest napój kawowy. Prażenie ziaren nie należy do najłatwiejszych. Mówi się, że to sztuka wymagająca ogromnej wiedzy i doświadczenia.
Istnieją trzy podstawowe sposoby uzyskiwania palonych ziaren kawy: jasne, średnie i ciemne palenie. Zasadniczo kawa o jaśniejszym stopniu wypalenia zawiera więcej naturalnych aromatów i zawiera więcej kofeiny. Z kolei umiejętne palenie na ciemno, z reguły pomaga w uzyskaniu bardziej czekoladowego lub gorzkawego smaku.
Podsumowując, palarnia kawy jest ważnym elementem wpływającym na smak i aromat napoju kawowego. Wybierając ziarna trzeba zwrócić uwagę nie tylko na ich gatunek i odmianę, ale także na sposób wypalania. Od sposobu wypalania zależy smak i aromat przygotowanego napoju.
Źródło zdjęcia:
poontana chompoowiset / Shutterstock.com