Jednym z największych zagrożeń na obszarach produkcji żywności jest możliwość zanieczyszczenia produktu lub półproduktu substancjami obcymi różnego pochodzenia. Zanim dany produkt trafi na nasz stół, jest narażony na szereg różnych czynników: chemicznych, fizycznych i biologicznych (w tym mikrobiologicznych). Wiele z takich substancji może wywołać niepożądane skutki zdrowotne, jak zatrucia, choroby przenoszone drogą pokarmową czy inne problemy zdrowotne. Do zanieczyszczenia żywności może dojść podczas każdego etapu procesu produkcyjnego, a zatem zarówno podczas wytwarzania, jak i w trakcie pakowania, przechowywania czy transportu. Aby ograniczyć ryzyko zanieczyszczenia artykułów spożywczych kluczowe znaczenie ma zachowanie odpowiedniego poziomu higieny. W celu zapewnienia bezpiecznego obszaru produkcji należy wyznaczyć w zakładzie jasny podział na strefy „brudne” i „czyste”, zapewnić odpowiednią ilość pomieszczeń do przechowywania surowców i gotowych produktów oraz przestrzegać zasad higieny podczas pakowania i transportu. Bardzo ważne jest także przestrzeganie przez personel zasad higieny osobistej, zachowanie odpowiedniego porządku na stanowiskach pracy, stosowanie płynów do dezynfekcji rąk itp.
Terminem „zanieczyszczenia krzyżowe” określamy przenoszenie bakterii lub innych mikroorganizmów z produktów, na których były obecne, na drugie. Do transmisji może dojść wskutek kontaktu bezpośredniego lub pośredniego. Aby zminimalizować zagrożenia wynikające z zanieczyszczeń biologicznych nie można zapominać o dokładnym myciu – czynność ta ma kluczowe znaczenie dla zachowania odpowiedniego poziomu higieny w zakładzie produkcyjnym. Dokładne usunięcie zanieczyszczeń powierzchniowych to priorytet, dlatego warto stosować profesjonalne materiały tekstylne. Doskonale sprawdzają się tu przede wszystkim specjalne włókninowe czyściwa przemysłowe (na przykład takie: https://salmonhygiene.pl/oferta/wlokninowe-czysciwa-przemyslowe-safewiping/). Cechuje je wysoka odporność na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne, są też niepylące i nie zostawiają mikrowłókien. W procesie utrzymywania wysokiego standardu higieny w przemyśle spożywczym niezwykle istotne jest stosowanie odpowiednich narzędzi, które zachowają swoje właściwości w warunkach suchych i mokrych. Ekspertami w dziedzinie higieny sektora spożywczego jest firma salmonhygiene.pl. To dynamicznie rozwijająca się polska marka, która od przeszło dekady dostarcza jakościowych i wartościowych rozwiązań oraz wskazówek pozwalających utrzymać najwyższe standardy higieniczne w procesie produkcji/przetwarzania żywności. Warto zaznaczyć, że profil działalności SALMON HYGIENE jest o wiele szerszy. Firma oferuje swoim klientom usługi również w innych obszarach, m.in. w zakresie outsourcingu CNC i wykonywania produktów ze stali nierdzewnej. Zespół SALMON HYGIENE to eksperci w dziedzinie precyzyjnej, zaawansowanej obróbki przy pomocy maszyn CNC. W ofercie znajdują się m.in. znakowanie laserowe detali i narzędzi, toczenie CNC, frezowanie CNC, cięcie laserowe, gięcie na prasach krawędziowych, spawanie stali nierdzewnej, obróbka wibrościerna oraz śrutowanie w kabinie ciśnieniowej. Więcej informacji związanych z tym tematem można znaleźć na stronie: https://salmonhygiene.pl/oferta/outsourcing_cnc/.