Najczęściej w sklepach odnajdziemy ryby w wersji mrożonej, w formie paluszków rybnych, jak również w postaci produktu w puszce. Chociaż zazwyczaj wybierane są powyższe wersje ryb, nie jest to koniec, jeśli chodzi o propozycje producentów. Za wschodnią granicą odnajdziemy takie przysmaki jak suszona ryba, wędzona ryba, ryby małosolne oraz solone.
Suszone ryby są wyjątkowo popularne i stanowią świetny zamiennik chipsów lub paluszków, szczególnie te w postaci małych kąsków. Taka postać ryb wyśmienicie będzie smakować z przeróżnymi dipami i sosami. Dostępne są również wersje ryb suszonych w całości, które możemy użyć np. do przyrządzenia sałatki.
Ryba wędzona świetnie sprawdzi się jako podstawa pasty do kanapek, ale również dodatek do przeróżnych sałatek oraz zapiekanek. Można ją równie dobrze spożywać jako przekąskę w towarzystwie pieczywa.
Owoce morza zazwyczaj kojarzą nam się z krewetkami, jednak nie jest to jedyny rodzaj tego produktu. Na Ukrainie, podobnie jak ryby, możemy odnaleźć suszone owoce morza, w szczególności kalmary. Podawane są zazwyczaj jako przekąska do piwa, zaraz obok serów i wędlin.
Pośród innych ciekawych propozycji znajduje się pasta z owoców morza. Chociaż wyglądem przypominać nam może pastę rybną, jest o wiele bogatsza w smaku i bardziej wyszukana. Co ciekawe, możemy odnaleźć pastę z zawartością kawioru, co z pewnością ucieszy miłośników tego frykasu.
Kolejnym, wyżej wspomnianym produktem jest kawior. Posiada wielu zwolenników jak i przeciwników, którzy nie są fanami tego produktu. Chociaż posiada on status ekskluzywnego, jest coraz łatwiej dostępny i sięga po niego rosnąca liczba osób. Jeśli jesteśmy zwolennikami tego specjału, koniecznie musimy odwiedzić sklep z kawiorem, w którym odnajdziemy wiele jego rodzajów.
Ryby najczęściej podawane są w towarzystwie wina. Z win ukraińskich możemy świetnie będzie pasować wino Muskat półsłodkie „Koblevo”, dostępne w sklepie Best-Market.pl.
Do słonych przekąsek rewelacyjnym dodatkiem będzie piwo, zarówno alkoholowe jak i bezalkoholowe.
Dla osób nielubiących alkoholu, dobrą propozycją będzie tradycyjna ukraińska lemoniada.
Jak widzimy ryby można spożywać w różnych formach i postaciach. Każda z nich jest zarówno pyszna jak i zdrowa.